Lureri med selvforsvarsklipp – Uærlig markedsføring?

Som vi har vist til i tidligere innlegg: ‘Selvforsvarsvideoer og sosiale medier‘, kan det være viktig – av og til helt avgjørende – å forstå kontekst/sammenheng når du ønsker å vurdere innholdet i, og verdien av, en selvforsvarsvideo eller et selvforsvarsklipp. Dette gjelder ikke minst det som presenteres som klipp fra et overvåkingskamera.

Det vi ser, spesielt på sosiale medier, er at slike klipp spres ukritisk, selv av erfarne utøvere og instruktører. Det er fullt forståelig at mindre erfarne individer av og til kan la seg overbevise om at dette er virkelige hendelser, men at folk som burde vite bedre går på dette, er så godt som ubegripelig.

De som i utgangspunktet har produsert og lagt ut disse videoklippene har naturligvis helt andre hensikter og baktanker. Som regel er formålet å markedsføre ens egen art, og vise hvor «effektiv» denne er som selvforsvar.

Eksempler på slike selvforsvarsklipp

I det tidligere nevnte innlegget (her) kan du se ett typisk eksempel på en slik promoteringsvideo maskert som en reell hendelse. Nedenfor finner du ytterligere noen. De to første her er så åpenbart gjennomført ‘fake’ at det bare er å sukke høyt, eller hyle av oppgitthet og slå seg for pannen. Stille gråt er også helt OK…

 

Videoklippet ovenfor er så hjelpeløst fjollete at man ikke kan gjøre annet enn å gi seg ende over…

I motsetning til dette tullet kommer den tredje og siste (ihvertfall i denne sammenhengen) falske selvforsvarsvideoen. Denne er litt mer forseggjort og kan muligens bli tatt for ekte vare – i det minste av et mer utrent øye. Klippet viser en ung kvinne som tilsynelatende blir trakassert av tre menn i en Israelsk bar.

 

Dette siste klippet er blitt spredd, vist og hyllet en mengde ganger på sosiale medier. De fleste kommentarene viser stor beundring for kvinnen, og hvor effektivt hun tar seg av de tre overgriperne. Som noen påpeker, er dette krav maga, og de uttrykker da naturligvis hvordan dette systemet er «overlegent som selvforsvar». Det er veldig få som ser dette for hva det er, nemlig en situasjon som er satt opp for kamera – det er skuespill.

Den unge (daværende 19-årige) kvinnen er en erfaren krav maga utøver, og hun innrømmer senere til media at det hele er et markedsføringsstunt iscenesatt av hennes egen instruktør. I en reklamefilm som kommer rett etter at det ovennenvte klippet har gått sin «seiersgang» på nettet, legges det til reklame for arten og den aktuelle klubben/treningsstedet før og etter klippet. Du kan lese mer om dette her: ‘Israeli Superwoman Video‘.

Falskt, og hva så?

Som vi har sagt ved et par anledninger allerede, er det naturligvis fritt frem for alle og enhver som driver med selvforsvar, selvforsvarstrening og selvforsvarskurs, å produsere og spre en video som dette – da under forutsetning om at man er ærlig nok til å opplyse om at det hele er iscenesatt.

Ved å la det hele passere og håpe på spredning via sosiale medier, bedriver man egentlig villedende markedsføring, og det hele er – ihvertfall etter vårt syn – direkte uetisk. Siden det ofte er de samme artene, systemene og skolene som går igjen, er det lett for publikum å la seg forlede til å anta at disse er «the real deal» når det kommer til hva man skal trene for å være best mulig rustet i en selvforsvarssituasjon.

Det kan avslutningsvis være på sin plass å gjenta, og understreke årsaken til at vi ikke er glad for selvforsvarsvideoer som er tatt ut av sammenhengen – hvorfor bryr vi oss egentlig?:

Vi synes det er svært synd når det presenteres ting på nettet – spesielt via sosiale medier, hvor ting kan spres svært raskt og langt – som er satt i feil kontekst, eller som åpenbart mangler noe. I ytterste konsekvens kan du lære deg, eller videreformidle, ting som får deg eller andre skadet, eller i hvertfall reduserer dine, eller andres, sjanser til å komme deg helskinnet ut av en reell hendelse. Derfor bryr vi oss.

Helt til slutt: Vi setter umåtelig stor pris på kommentarer, spørsmål og innspill, både om dette innlegget her, såvel som andre relevante ting i forbindelse med selvforsvar eller trening. Skriv gjerne en kommentar nedenfor, send inn via kontaktskjemaet, eller kontakt oss på Facebook!

Kontakt Oss:

Ta kontakt med spørsmål, kommentarer eller ønsker! Vi kan gjerne ringe deg hvis det skulle passe best. Evt. gå til vår kontaktside her.

Om Våre Tjenester:

Foredrag

Informasjon: Her

Privattrening

Informasjon: Her

Grupper

Informasjon: Her

Kvinnekurser

Informasjon: Her

Spesialkurser

Informasjon: Her

Åpne kurser

Informasjon: Her

Yrkeskurser

Informasjon: Her

Klubber

Informasjon: Her

Online læring

Informasjon: Her