Ekstrem vold?

Hvor ofte møter de aller fleste av oss den virkelig grove og harde volden, den vi typisk leser og hører om via TV, radio og andre nyhetskanaler? Vår erfaringen tilsier at det er uhyre sjelden for de aller, aller fleste av oss. Bør ikke funksjonell selvforsvarsopplæring også da ta hensyn til denne kjensgjerningen?

Og for da å svare på vårt eget spørsmål med et annet, sikkert like retorisk, spørsmål: Vil det ikke være naturlig at trening og kursing i det å beskytte seg selv og de man er glad i via en eller annen form for selvforsvarsopplæring, i størst mulig grad tar for seg det man faktisk risikerer å bli utsatt for av vold, trusler, trakassering m.m?

Vold selger!

Vold selger utvilsomt, det genererer oppmerksomhet, lesere, klikk og annet som mediene i dag er avhengige av. Den typen vold og voldsliknende situasjoner som vi oftest utsettes for når imidlertid ikke frem til oss – dette er ikke «sjokkerende» nok, det er ikke salgbare nyheter for det brede lag av leserne (lytterne, seerne) – deg og meg.

Volden, den grove volden, selger også for mange av de som arrangerer selvforsvarskurser og selvforsvarsopplæring. Den blir et salgsargument – både for opplæring i selvforsvar i seg selv, og mer spesifikt for de (ensidig harde) løsningene som presenteres og trenes. Tanken er tydeligvis at du må være forberedt til å forsvare deg med alle midler fordi den grove volden er rett rundt hjørnet … den kan tydeligvis ramme alle – når som helst.

Hvis ditt eneste verktøy er en hammer..

If All You Have Is a Hammer...Ordtaket: «Hvis ditt eneste verktøy er en hammer, vil ethvert problem se ut som en spiker,» synes definitivt relevant her.

Når du tror at du trenger «effektivt selvforsvar» – et begrep som mange slenger om seg om de harde virkemidlene, designet for å fungere i «virkeligheten» (ennå et begrep som brukes ukritisk av folk som underviser selvforsvar) – vil du ha denne hammeren, men ikke mye annet.

Du er med andre ord allerede i noe nær kamp-/stridsmodus i forhold til enhver tenkbar og mulig trussel du kan stå ovenfor. Når du vet at mange presenterer sine selvforsvarssystemer som «militær nærstrid» så er det ikke vanskelig å tenke seg at smidigheten og viljen til forebygging kan være noe redusert. Du har jo denne fantastiske hammeren til rådighet, og da må den jo brukes!

Skulle du havne i en ekstrem situasjon

Skulle du av en eller annen årsak befinne deg i en ekstrem situasjon, er det klart at du før eller siden kanskje må ta i bruk harde metoder for å verge deg. Ja det stemmer, det jeg sier er at du også kan bli nødt for å ty til harde og kanskje ekstreme («effektive») strategier, teknikker og metoder i selvforsvar. Det vil være naivt å tro noe annet.

Dette er imidlertid ikke det samme som å si at disse metodene er alt du trenger. Hva med alle de andre formene for vold, og hva med opptrappingen/eskaleringen?

Ting starter sjelden med harde angrep

De aller fleste situasjoner du vil komme opp i er av en «mildere» karakter. Det er bare den «harde kjernen» som tør påstå at alt er grov vold og må møtes med harde virkemidler.

Vi mennesker utsettes for en lang rekke ubehagelige, truende og potensielt farlige situasjoner, alt fra forfølging, trakassering, intimidering verbale trusler og oppover til grov fysisk og seksuell vold. Og selv det aller, aller meste av den brutale delen av volden starter ikke der – den eskalerer (trappes opp).

Derfor er det viktig å ha andre midler tilgjengelig enn bare de «tøffe» fysiske metodene, og derfor er det viktig å vite mer om eskalering, hvordan gjerningspersoner opererer … blant annet. Dette innholdet (og mye mer) finner du i vår nettbaserte læring, her.

Har du ellers noen spørsmål, ønsker eller kommentarer? Kontakt oss gjerne direkte, eller legg igjen en kommentar nederst på siden; vi setter pris på å høre fra deg!

Kontakt Oss:

Ta kontakt med spørsmål, kommentarer eller ønsker! Vi kan gjerne ringe deg hvis det skulle passe best. Evt. gå til vår kontaktside her.

Om Våre Tjenester:

Foredrag

Informasjon: Her

Privattrening

Informasjon: Her

Grupper

Informasjon: Her

Kvinnekurser

Informasjon: Her

Spesialkurser

Informasjon: Her

Åpne kurser

Informasjon: Her

Yrkeskurser

Informasjon: Her

Klubber

Informasjon: Her

Online læring

Informasjon: Her